Nieuw album Urker zangeres Geke van der Sloot: 75 jaar Israel

12 mei
Viering van “75 jaar Israël” is op zaterdagmiddag 13 mei 16.00 uur op Urk in het Kerkje aan de Zee. De Urker zangeres Geke van der Sloot brengt een nieuwe solo cd uit met traditionele en moderne Hebreeuwse liederen. Met deze CD vraagt zij aandacht voor het toenemende antisemitisme in Nederland.

Ook omdat het historisch besef over de holocaust onder de Nederlandse jeugd gering is in vergelijking tot andere Europese landen. De holocaust wordt in Nederland onder een steeds grotere groep jeugd zelfs ontkend. Om het tij te keren heeft Geke Hebreeuwse liederen op cd gezet.

Het lied “Nooit mogen wij vergeten, wat oorlog heeft misdaan” is speciaal opgenomen voor de jeugd. Geke hoopt hiermee gesprekken over de holocaust in het onderwijs op gang te brengen. Geke zingt zelf meerstemmig op deze cd. In een aantal refreinen wordt zij begeleid door een aantal van haar zangleerlingen en door het Klezmer ensemble MishMash uit Kampen o.l.v. Karin Kuiper.

75 jaar Israël op Urk
In mei viert de staat Israël haar 75e verjaardag. Overal waar aandacht is voor 75 jaar Israël wil Geke graag deze liederen laten horen. Het Klezmer ensemble MishMash uit Kampen o.l.v. Karin Kuiper verleent haar medewerking aan deze CD, die is opgenomen in de studio van haar neef Jan Bode uit Tollebeek. Een aantal van haar zangleerlingen zingt mee. Ze verlenen ook 13 mei hun medewerking aan het concert “75 jaar Israël” om 16.00 uur in het Kerkje aan de Zee.

Verdere medewerkers bij de viering van “75 jaar Israël” op Urk zijn: Elly Zuiderveld, Jenneke Blokland, ds. R. de Jong, ds. Joan Bonhof directeur van CIS (Centrum Israël Studies) Andre van der Weide. Vijf jaar geleden deed Geke hetzelfde voor 70 jaar Israël, ze bezocht de Israëlische ambassadeur in Den Haag, bracht ook een cd met Hebreeuwse liederen uit en overhandigde het eerste exemplaar aan de Israëlische ambassadeur. Geke werd toen door de ambassadeur uitgenodigd als gast op het Israëlische feest “70 jaar Israël” in Wassenaar.

Geke van der Sloot
De Urker zangeres heeft inmiddels een behoorlijke staat van dienst opgebouwd. Naast haar eigen zingen heeft ze de eerste Urker Zangschool voor kinderen opgericht en geeft al meer dan veertig jaar zangles aan kinderen uit Urk en omgeving. Al meer dan veertig jaar strijdt ze voor eerherstel van het zangonderwijs in Nederland en wil het vak zingen weer volwaardig terug op de lesroosters van de scholen.

Ze werkte samen met grote namen uit de muziekwereld, Gaf vele concerten in zaaltjes, kerken, maar ook in het Concertgebouw in Amsterdam. Geke zong live voor leden van de koninklijke familie en wist de toenmalige koningin Beatrix te ontroeren met het lied “vredewens”. Inmiddels heeft ze al 22 cd’s uitgebracht met een gigantisch repertoire.

Met haar liederen steunt ze vaak goede doelen en campagnes. Ze weet aandacht te vragen voor vissers, vluchtelingen, mensen met een beperking, ouderen in verpleeghuizen en andere doelgroepen. Geke was in 2021 nog de winnaar van de Lelyprijs vanuit het Prins Bernard Cultuurfonds.

Het Auschwitz comité
Het Auschwitz comité komt 13 mei naar Urk voor de viering van 75 jaar Israël en zal 13 mei op Urk aanwezig zijn en de voorzitter daarvan dhr. Jacques Grishaver ( initiatiefnemer van het Holocaust Namenmonument) krijgt uit handen van Geke de eerste CD van haar nieuwe Hebreeuwse CD. Na afloop van het concert is er feest bij het Leger des Heils op Urk.
Datum: 12 mei 2023 Auteur: Geert Hakze Foto: Eigen beeld Geke van der Sloot Website: www.gekevandersloot.nl