London Community Gospel Choir: The Birth of Gospel

17 dec
In dit sfeervolle en swingende concert klinken vroege hymnen uit de Verenigde Staten naast Engelse kerstklassiekers. Holland Baroque en London Community Gospel Choir volgen het pad terug naar de eerste gospelsongs en vieren Kerstmis volgens oude tradities in een fonkelnieuwe combinatie.

De weelde van barok en de swing van gospel treffen elkaar in dit uitbundige kerstconcert. Judith Steenbrink: “In de rijkdom van ons repertoire én de ontmoeting met de geweldige vrienden van London Community Gospel Choir vinden we de vrijheid van creativiteit. Barok is voor ons óók het begin van iets nieuws. Uit interesse voor elkaars repertoire zijn we ooit begonnen en hier staan we nu: met een swingend kerstconcert The Birth of Gospel. Barok en gospel zijn springlevend!”

In de voorbereiding op dit programma stuitten Judith en Tineke Steenbrink op videofragmenten van het eerste gospelconcert ooit in Nederland. Dat vond plaats in november 1962 in de Geertekerk te Utrecht. De nummers ‘Somebody bigger than you and I’ en ‘Looking to Jesus’ zijn een ode aan dat gedenkwaardige optreden van Marion Williams and friends.

Zevende hemel
Ennis Langdon, zanger bij London Community Gospel Choir, naar aanleiding van Gospel Baroque in 2019: “Judith en Tineke Steenbrink van Holland Baroque zijn gepassioneerd en scherpzinnig. Ze brengen hun klassieke achtergrond mee en verdiepen zich in onze muziek. Ik zing sinds 1994 bij LCGC en jaar na jaar, keer op keer, worden onze projecten beter. De samenwerking met Holland Baroque is voor mij de kers op de taart. Deze ervaring heeft me naar een ander niveau gebracht. Ik ben in de zevende hemel, echt waar.”

Holland Baroque
Van Bach tot folk, van jazz tot gregoriaans; Holland Baroque is met haar bijzondere programma’s een graag geziene gast op de (inter)nationale podia en is onder andere winnaar van een Edison. Onlangs is het ensemble verwelkomd in de Nederlandse culturele basisinfrastructuur. Het orkest werkt samen met uiteenlopende solisten, componisten, koren en theatermakers. Tineke en Judith Steenbrink zijn als artistiek team het kloppend hart van het ensemble. Deze baroktweeling herschrijft repertoire naar de hand van Holland Baroque.

London Community Gospel Choir
London Community Gospel Choir (LCGC) is het ‘flagship of gospel in Europe’. De groep ontstond in 1982 op initiatief van voorzanger Bazil Meade. Ze zouden slechts één keer optreden, maar dat was zo succesvol dat het het startsein werd voor nu al meer dan 35 jaar bejubelde concerten, opnamen en internationale tournees, nog steeds onder de leiding van Bazil Meade. Het koor dat de lijfspreuk ‘go hard or go home’ hanteert, staat bekend om zijn opzwepende en doorvoelde uitvoeringen, vermengd met invloeden uit de funk, soul en blues. LCGC trad op met artiesten als George Michael, Liza Minelli, Madonna, Eric Clapton en Kylie Minogue.

AANGEPASTE DATA EN TIJDEN:
Dinsdag 21 december, 15:00 uur: TivoliVredenburg, Utrecht
Woensdag 22 december, 14:30 uur: Musis, Arnhem
Het concert in Eindhoven is komen te vervallen
Datum: 17 december 2021 Auteur: Leon van Steensel Website: www.hollandbaroque.com

Gerelateerde artikelen:

31 oktober 2019 Gospel Baroque met Het London Community Gospel Cho...